Nejlepší výhledy v celém Česku? 7 rozhleden, na které se vyplatí vystoupat

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je pohled z výšky. Pokud to opravdu platí, patří Česká republika mezi nejkrásnější země na světě. V počtu rozhleden totiž nemáme konkurenci – odborníci spočítali, že jich u nás v současnosti najdete víc než čtyři stovky. 

Přestože rozhledny zažívají renesanci a v posledních několika letech se u nás rodí skoro jako houby po dešti, ty nejzajímavější vznikaly už v průběhu 19. století. Výšlap na rozhlednu tak ocení jak milovníci výhledů, tak fandové české a středoevropské historie. A které rozhledny patří mezi nejkrásnější v Česku? Inspirujte se naším výběrem!

 

Jurkovičova rozhledna v Beskydech

Tradiční, typicky beskydská a taky víc než 120 let stará. Taková je Jurkovičova rozhledna, dominanta Rožnova pod Radhoštěm a zároveň jedno z nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších míst celých Beskyd. Navrhl ji slovenský architekt Dušan Jurkovič, který má na kontě i podobu nedalekých Pusteven. Ať už milujete architekturu, nebo dechberoucí výhledy, tohle místo si rozhodně zapište na svůj výletnický seznam.

1. Jurkovičkova Rozledna

 

Televizní vysílač na pražském Žižkově

Říká se o něm, že patří mezi nejošklivější stavby na celém světě. Přesto – a nebo možná právě proto – jde o jednu z nejzajímavějších dominant celé Prahy. Žižkovská věž vznikla v letech 1985–1992 podle plánů architektů Václav Aulického a Jiřího Kozáka, architekt David Černý na ni později umístil deset obřích soch – lezoucích miminek. Dnes tahle netradiční „rozhledna“ nabízí jako jediná v Praze 360° pohled na celou metropoli.

2. Televizní vysílač na pražském Žižkově

 

Svatobor v jižních Čechách

Láká vás tajemno a magická atmosféra? Vyrazte na Svatobor nedaleko jihočeské Sušice. Tento vrcholek je opředený mnoha pověstmi a mýty. A není divu – už před mnoha staletími se tu ve stínu prastarých dubů scházeli Slované, aby uctívali své pohanské bohy. Závoj tajemství Svatobor obklopuje dodnes: podle jedné z pověstí má být zdejší voda léčivá, podle jiné se zase uvnitř hory ukrývá tajemné, dosud neobjevené jezero. 

svatobor

 

Velký Javorník v Beskydech

Impozantní rozhled, čerstvý horský vzduch a příroda ve své ryzí, nezkalené kráse. Pokud právě tohle hledáte, určitě si udělejte výlet na Velký Javorník. Když je dobré počasí, dohlédnete odsud nejen na nejznámější beskydské vrcholy, jako je Smrk, Lysá hora nebo Radhošť, ale třeba i do Jeseníků nebo na Ostravsko. 

4. Velký Javorník v Beskydech

 

Televizní vysílač na Pradědu

Víte, odkud se drsná krása Hrubého Jeseníku obdivuje nejlépe? Přece z ptačí perspektivy! Televizní věž na Pradědu dnes slouží nejen coby restaurace, ale i coby unikátní rozhledna, a jako taková má na kontě jedno nej – jde o nejvýše postavenou rozhlednu v celé České republice. Na výšlap se ale určitě dobře připravte. Na Pradědu s jeho nadmořskou výškou 1491 metrů nad mořem panují jedny z nejextrémnějších podmínek v celém Česku: sněhová pokrývka odsud nemizí ani na jaře, naopak léta tu bývají velmi krátká a chladná. 

5. Televizní vysílač na Pradědu

 

Boubín na Šumavě

Nachází-li se na Pradědu nejvýše položená rozhledna v republice, je ta na Boubíně jen v těsném závěsu. Vznikla ve výšce 1362 metrů, je druhou nejvýše položenou rozhlednou u nás a nabízí neuvěřitelný pohled nejen do české, ale i rakouské krajiny – za pěkného počasí odsud dohlédnete až na vrcholky rakouských Alp.

6. Boubín na Šumavě

 

Kleť na Šumavě

A u našeho výčtu „nej“ ještě zůstaneme. A ani kvůli tomu nebudeme muset chodit daleko. Jen kousek od Boubína se totiž nachází zřejmě nejstarší funkční rozhledna u nás. Na vrcholku hory Kleť v Blanském lese stojí už od roku 1825. Nedávno se navíc dočkala kompletní rekonstrukce. Kromě rozhledny na Kleti najdete i oblíbenou hvězdárnu nebo nejvýše položené sluneční hodiny v Čechách.

7. Kleť na Šumavě