Doporučeno rodiči. Kam na hory s dětmi?

Cestovat s dětmi není vždycky úplná pohádka. Přinášíme vám proto užitečné tipy na výlety v Moravskoslezském kraji, které si užijete vy i vaše děti. 

Ztracený poklad v Malé Morávce

Vydejte se se svými dětmi po stopách ztraceného pokladu. Zapojte se do hry, ve které se pomocí mapky vydáte hledat skryté indicie, které vás postupně dovedou až k truhle plné pokladu. S dětmi vás čeká osm zábavných stanovišť na nenáročné okružní trase dlouhé 1,5 km, kterou zdoláte i s přestávkami přibližně za hodinu a půl. Těšit se můžete na nejrůznější hádanky, luštění a hledání, v rámci kterého musíte vypátrat osm čísel, která vám pomohou vyluštit kód k truhle s pokladem. Hra je vhodná pro děti od čtyř let a originální úkoly pobaví malé i velké hledače pokladů. Cestou za pokladem natrefíte na dětské hřiště, venkovní posilovnu a vaše děti si smlsnou na zmrzlině nebo se společně můžete občerstvit v jedné z přilehlých restaurací. Danou trasu zvládnete s terénním kočárkem bez problému.

Hra je bezobslužná a k dispozici je denně 365 dní v roce. Není tedy nutná žádná registrace. Plánek s instrukcemi si vyzvednete buďto přímo na startu nebo online, kde si ho po zaplacení stačí vytisknout a můžete vyrazit. Cena hry je 150 Kč za jednoho hráče a zahrnuje jeden plánek k trase za pokladem a odměnu v truhle. Více informací naleznete na https://www.cestickou.cz/poklad-mala-moravka/malá morávka4

Hádanky na Pustevnách

Oživte klasický výšlap z Pusteven směrem k soše Radegasta unikátní lušticí hledačkou, která kopíruje tradiční pěší trasu směrem od horní stanice lanovky na Pustevnách a dokáže spolehlivě zabavit celou rodinu. Trasa je dlouhá 2,4 km a s dětma vám zabere přibližně hodinu a půl času. Stačí vyjet lanovkou nahoru, start hledačky a první úkol se nachází hned u horní stanice lanovky. Po cestě čeká na děti pět záludných otázek, hádanky, šifry, luštění a spousta dalšího dobrodružství. Dospěláci se pak můžou seznámit s pověstí o vzniku Pusteven a dozvědět se plno zajímavých informací. Dolů se pak můžete dopravit opět lanovkou, pěšky nebo třeba na koloběžce, na kterou je možné pro ty nejmenší turisty připevnit dětskou sedačku.

Lze si vybrat ze dvou variant hledačky. První možností je Easy varianta vhodná pro děti již od pěti let. Druhá Junior varianta je pak určená pro zdatnější luštitele. Trasy obou verzí jsou nicméně stejné. Začínají u horní stanice lanovky a vedou až k soše Radegasta. Ostřílení turisté si mohou výlet prodloužit o 2,5 km až na Radhošť. Celá trasa je pak s cestou tam a zpět dlouhá 7,5 km.

Hledačku si můžete objednat jednoduše online prostřednictvím formuláře na stánkách https://www.cestickou.cz/pustevny/. Po zaplacení 50 Kč si ji v pohodlí domova stáhnete, vytisknete a můžete ihned vyrazit vstříc dobrodružství. Vyluštěnou tajenku pak můžete zaslat na požadovanou e-mailovou adresu, čímž se zapojíte do pravidelného slosování o skvělé ceny. 

77ac60bc-a75e-428f-a7c2-02f6b5536946

Kulíškova stezka Velké Karlovice v Beskydech 

Navštivte se svými dětmi Kulíškovou naučnou stezku u resortu Valachy ve Velkých Karlovicích v Beskydech. Stezka dostala jméno po nejmenší sově žijící v Česku. Celou stezkou pak Kulíšek návštěvníky provází. Stezka je dlouhá přibližně 2,5 km a dá se projet také s kočárkem. 

Trasa začíná u parkoviště u hotelu Pod Javorem a hned u něj se nachází velké dětské hřiště. Tady se můžete svést například lodičkami na vodě, zapojit se s dětmi do animačního programu nebo si zahrát na hudební stěnu složenou z nejrůznějších věcí do domácnosti.  

Na samotné stezce pak narazíte na deset dřevěných tabulí, na kterých se Kulíšek setkává se zvířaty žijícími v Beskydech a seznamuje návštěvníky s tím, co zvířata jedí, kde bydlí a co dělají. Povídání je na každé tabuli doplněno hádankou nebo úkolem. Pro získání správné odpovědi je potřeba hledat nebo nadzvednout dřevěné poličky. Nejedná se tak pouze o nudné čtení a děti to bude zaručeně bavit. Navíc po otočení tabule je každý rozhovor s Kulíškem přeložený také do angličtiny, kterou si tak děti i dospěláci můžou procvičit. Kromě tabulí jsou pro děti přichystány také nejrůznější úkoly v terénu. Na konci stezky pak pravděpodobně narazíte na ovečky na pastvině, ze kterých budou mít děti určitě radost.

Na výletě můžete strávit s dětmi klidně i půl dne, takže si s sebou nezapomeňte přibalit do batohu svačinku nebo se u stezky zastavte v Hotelu Horal, kde mají speciální Kulíškovo menu přímo pro děti. 

132

Hobby park v Bohumíně 

Pokud jako rodič hledáte vhodném místo, kde se vaším ratolestem bude líbit a vy si aspoň na chvíli oddychnete, hobby park v Bohumíně je tím pravým místem. Skládá se z velkého dětského hřiště, místa pro venkovní cvičení, dětského ranče a dopravního hřiště, ideální pro děti s odrážedly a koloběžkami. Všechno je přístupné během celého roku a zcela zdarma. 

Velké dětské hřiště láká svými prolézačkami, skluzavkami, houpačkami, a především velkou Mauglího stezkou (opičí dráhou) uprostřed. Najdete tady dokonce umělý kopec s vodní pumpou, se kterou si děti vyhrají hlavně v létě.

Kousek od hřiště můžete s dětmi navštívit Mauglího ranč s výběhem pro domácí zvířátka, ale sem tam narazíte také na lamu alpaku nebo páva. U ranče pak stojí zásobníky s krmivem, kterým mohou děti zvířátka za drobný poplatek nakrmit. 

K dispozici tu jsou také dva stánky s občerstvením, takže drobotinu můžete vypustit na hřiště a v klidu si vychutnat teplou kávu. Pokud vaše děti Hobby park přece jen omrzí, v přilehlém parku Petra Bezruče na ně čeká naučná stezka, voliéry s exotickými ptáky nebo přírodní labyrint s vyhlídkou a skluzavkou. V sousedství dětského hřiště pak stojí za to navštívit Adventure Golf nebo třeba Aquacentrum Bohumín.

OpPBTXg

Výšlap na turistickou chatu Ondřejník

Naplánujte si výlet až na vrchol Ondřejníku, zvládnete ho s malými dětmi i kočárkem. Za odměnu vás na kopečku čeká kromě kouzelných výhledů na Beskydy také občerstvení v Roubence Ondřejníček s přilehlým dětským hřištěm s jezdící kladkou, prolézačkou a trampolínou, které potěší ty nejmenší. Trasa na Ondřejník vede po asfaltové cestě, což jistě ocení především rodiče s kočárkem. 

Z vrcholu Ondřejníku se vám naskytne výhled na Lysou horu, Smrk, Travný, Radhošť, Velký Javorník nebo Velkou Fatru a Hukvaldy. Na vrcholku se nachází kamenná kaplička svatého Antonína, a pokud se vydáte na výlet elektrokolem, najdete zde i nabíjecí stanici. 

ondrejnik