Kam na výlet? 5 tipů na místa, která stojí za to vidět

Česko – to je země nabízející nespočet krásných míst, kam se vydat na výlet. Je libo navštívit kulturní památky, poznat dechberoucí přírodní úkazy nebo se kochat jedinečnými výhledy z vrcholků hor? Pokud stále váháte, kam vyrazit, trochu vám to rozhodování usnadníme. Přinášíme vám 5 tipů na místa v Moravskoslezském kraji, která rozhodně stojí za to navštívit. 

1. Ostravská džungle – procházka Poodřím 

Pokud jste z Ostravy nebo jejího okolí, možná vás překvapí, že i tady můžete narazit na krásnou přírodu. Jedná se o naučnou stezku Rezavka dlouhou 5,4 km, která vás provede stejnojmennou přírodní rezervací. Ta je součástí CHKO Poodří a chrání okolní lesy a louky na tocích Odry, Rezavky a náhonu Mlýnka. Po cestě stezkou narazíte na 10 informačních panelů se zajímavostmi o zdejší fauně a flóře. Součástí naučné stezky je také ptačí pozorovatelna, která se nachází na břehu Nového rybníku.

Pro tenhle výlet ale raději nechte kolo doma. Trasa je sice nenáročná, ale její nezpevněné stezky a cesty jsou po dešti pro cyklisty zcela nevhodné. Raději se místo kola vybavte dalekohledem, kterým můžete pozorovat nejrůznější druhy ptactva, které se v okolí nacházejí. Na jaře pak při návštěvě rezervace narazíte na medvědí česnek, který krásně voní po celém lese. 

b0e1d828-51ca-42ef-b2c7-721f72c3b49c

2. Rešovské vodopády – skrytý poklad Nízkého Jeseníku

Rešovské vodopády patří k nejoblíbenějším cílům turistů v Nízkém Jeseníku. Leží na říčce Huntavě přibližně 8 km od Rýmařova a od roku 1966 patří celé území k chráněné přírodní oblasti. Vodopády tvoří dvě stě metrů dlouhá a deset metrů široká kaňonovitá soutěska a její stěny dosahují do výšky dvaceti metrů. Voda říčky Huntavy stéká z několika stupňů, z nichž ten nejvyšší měří kolem deseti metrů. 

Trasa skrz nejkrásnější zákoutí údolí a skalního kaňonu vede návštěvníky podél toku řeky Huntavy po dřevěných mostech, schůdkách a lávkách s vyhlídkami na ty nejkrásnější části údolí. Celá trasa pak vede po značené turistické stezce.

vodopady-resov-3-1048x0-c

3. Jurkovičova rozhledna – unikát svého druhu

Krásnou Jurkovičovu vilu najdete na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm. Vyhlídková věž vznikla podle návrhů architekta Dušana Jurkoviče již z roku 1896, tedy před 116 lety. Rozhledna je vysoká 32 metrů a nejvyšší vyhlídková plošina se nachází ve výšce 19 metrů. Tato dominanta zdobí město už od roku 2012.

Rozhledna je unikátní stavbou mimo jiné také tím, že veškeré kovářské, klempířské a tesařské práce byly prováděny pouze ručně za pomocí starých pracovních postupů, které se dnes už skoro nepoužívají. Celé barevné řešení rozhledny je velmi podobné se stavbami na Pustevnách, které jsou rovněž dílem architekta Jurkoviče. Z rozhledny se vám naskytne výhled na obec Vigantice, západní část obce Hutisko, Tylovice, Kramolišov, centrum Rožnova nebo velkou část Valašského muzea a masív Radhoště.

e918e4e449ec86beda784083db90a767

4. Beskydské nebe – vzhůru do oblak

Zažijte doslova nebeský výlet. Vydejte se po naučné stezce Beskydské nebe dlouhé 1,8 km, která vás provede po dřevěné lávce nad roklí potoka Vlčáku s expozicí Život v korunách stromů nebo vám ukáže expozici siluet dravců pod zastřešením pódia amfiteátru. Při procházce po naučné stezce narazíte na osm hlavních informačních panelů, které vás seznámí s historií i současným děním v lokalitě Horečky. 

Nejzajímavější částí celé naučné stezky je 85 metrů dlouhý vzdušný chodník ve tvaru podkovy, kde se na celkem 6 stanovištích seznámíte s životem obyvatel korun stromů. Za pozornost rozhodně stojí také zastřešení amfiteátru, které tvoří jeden celek s dřevěnou lávkou. Právě střecha amfiteátru propůjčila jméno celé naučné stezce „Beskydské nebe“.

Naučná stezka je přístupná celoročně. Lávka nad roklí potoka Vlčáku s expozicí Život v korunách stromů pak funguje sezónně od dubna do konce října. 

IMG20210925095037-1024x768

5. Vrchol Smrk – dominanta Beskyd

Hora Smrk měří 1 276 m n. m. a je tak po Lysé hoře druhým nejvyšším bodem v Moravskoslezských Beskydech. Od Lysohorské hornatiny je Smrk oddělený údolím řeky Ostravice a od Radhošťské hornatiny údolím řeky Čeladenky. Na vrcholku a okolních svazích se rozkládá Přírodní rezervace Smrk. Je proto nutné chodit pouze po vyznačených turistických trasách a dodržovat zákaz rozdělávání ohně nebo zákaz sběru různých plodin. Jižně půl kilometru od vrcholu se nachází lovecká chata Klinská. Na hřebeni hory pak najdete pomníček studenta Jana Palacha, zpěváka Johna Lennona nebo hokejisty a trenéra Ivana Hlinky.  

Z úbočí hory těsně pod jejím vrcholem se vám pak naskytne krásný výhled na údolí Čeladné, Kunčic pod Ondřejníkem nebo na beskydské vrcholky, jako je Lysá hora, Kněhyně, Pustevny či Radhošť. 

smrk-vyhled